هدف از خوردن غذا چیست؟ الف- تامین انرژی برای اعمال زیستی  ب- تامین ماده برای رشد و ترمیم بدن

 شش گروه اصلی غذاها : هیدارتهای کربن، چربی ها(لیپیدها) ،پروتیئن ها، آب، مواد معدنی، ویتامین ها

 انواع هیدرات های کربن را نام ببرید؟ قندها – نشاسته - سلولز

 نام قندها ی زیر رابنویسید؟

 گلوکز و فروکتوز= قند میوه ها 

 لاکتوز= قند شیر 

 ساکارز= قند و شکر معمولی

 قند و نشاسته چه تفاوتی با سلولز دارند؟ سلولز انرژی زا نیست در حالی که قند و نشاسته انرژی زا می باشند

چرا گوارش مولکول های نشاسته پس از پخته شدن سیب زمینی آسان تر است؟

زیرا دانه های نشاسته را پوششی احاطه می کند.این پوشش هنگام پخته شدن پاره می شود و این امر باعث آسانتر شدن گوارش می شود.

 چرا وجود سلولز در غذا ها به مقدار مناسب لازم است؟

زیرا سبب می شود که مواد غذایی به طور منظم از روده ها بگذرند و عمل دفع آسان شود.

 نکته : هر  دانه نشاسته (آمیلوپلاست)از تعداد فراوانی مولکول نشاسته ساخته شده است.

 الیاف چیست؟ رشته های سلولزی موجود در غذاها الیاف نام دارد.

 نقش الیاف چیست؟ از ابتدا به یبوست و سرطان رود ه ی بزرگ جلوگیری می کند

 منابع الیاف چیست؟ میوه ها ، سبزی ها و نان سبوس دار

انواع چربی ها را نام ببرید و با هم مقایسه کنید؟

چربی های گیاهی= مایع اند ، کلسترول کم ، کم خطر و گوارش آسان

 چربی های جانوری= جامد اند ، کلسترول زیاد ، پر خطر و گوارش نیز سخت می باشد.

 ویژگی های کلسترول را بنویسید؟نوعی لیپید طبیعی بدن است ، مقدار کم آن مفید است، زیاد بودن آن بیماری های قلبی و عروقی را ایجاد می کند ، زرده ی تخم مرغ کلسترول فراوانی دارد

 محل ذخیره چربی ها در انسان: در زیر پوست و اطراف اندام ها به عنوان عایق و ضربه گیر.

فواید چربی؟ تأمین انرژی- گرم ماندن بدن- شرکت در ساختار سلول

ضرر و زیان چربی؟ افزایش آن موجب بیماری های قلبی و عروقی می شود

وظایف اصلی پروتئین ها؟ رشد و ترمیم سلول های بدن

انواع پروتئین ها؟ پروتئین های جامد مانند: گوشت - پروتئین های محلول مانند: شیر و تخم مرغ

بیماری کمبود پروتئین؟ کواشیورکور

علائم بیماری کواشیورکور؟ چاقی ظاهری- ضعیف و بی حال- متورم شدن شکم

دو دسته از اسیدهای آمینه:

اسیدهای آمینه اساسی: اسید آمینه ای که بدن نمی تواند آنها را بسازد و باید در غذاها وجود داشته باشد

اسیدهای آمینه غیر اساسی: اسیدهای آمینه ای که بدن می تواند آنها را بسازد

راه های تأمین آب بدن؟ آشامیدن- خوردن غذاهای آبدار

تأثیرات کم آبی در جهان؟ کم آبی باعث از بین رفتن محصولات کشاورزی و از بین رفتن دام ها نیز می شود

مواد معدنی مهم؟ سدیم- کلسیم- آهن- ید

منبع غذایی سدیم؟ نمک طعام

نقش سدیم؟ انتقال پیام عصبی- انقباض ماهیچه ها

کمبود سدیم باعث چه بیماری می شود؟ موجب گرفتگی ماهیچه ها می شود

افزایش سدیم باعث چه می شود؟ افزایش فشارخون- ایجاد بیماری های قلبی عروقی

راه دفع سدیم چیست؟ از طریق عرق کردن

منبع غذایی سدیم؟ شیر- ماهی- لبنیات- پنیر

نقش کلسیم چیست؟ استحکام استخوان ها و دندان ها- انقباض ماهیچه ها- انعقاد خون هنگام پاره شدن رگها

کمبود کلسیم باعث چه بیماری می شود؟ بیماری راشیتیسم

علائم بیماری راشیتیسم چیست؟ نرم شدن استخوان ها- از دست دادن شکل   استخوان ها

منابع غذایی آهن را نام ببرید؟ کبد – کلیه – گوشت – میوه ها – سبزیجات

دو نقش آهن را بنویسید؟ ساختن هموگلوبین – انتقال گازهای تنفسی

کمبود آهن باعث چه بیماری می شود؟ بیماری کم خونی ( آنمی )

علایم بیماری کم خونی (آنمی) را بنویسید؟ ضعف – رنگ پریدگی – خستگی – عدم توانایی بر حمل اکسیژن

راه های درمان بیماری کم خونی (آنمی) در کودکان چیست؟مصرف قطره آهن – مصرف قرص آهن

راه های درمانی بیماری کم خونی (آنمی) در بزرگسالان چیست؟ خوردن غذاهای آهن دار

منابع غذایی یدها را نام ببرید؟ غذاهای دریایی – نمک های ید دار

نقش های یدها را بنویسید؟

ساختن هورمون تیروکسین توسط غده تیروئید – رشد و نمو مغز جنین – افزایش فعالیت های بدن

کمبود ید در بزرگسالان باعث چه بیماری می شود؟ بیماری گواتر (متورم شدن غده ی تیروئید)

کمبود ید در کودکان باعث چه بیماری می شود؟ بیماری کرتینیسم (عقب ماندگی ذهنی و جسمی)

انواع ویتامین ها از نظر حلالیت را نام ببرید.ویتامین های محلول در چربی – ویتامین های محلول در آب

ویتامین های محلول در چربی را نام ببرید؟ A – D – E – k

ویتامین های محلول در آب را نام ببرید؟  C و گروه B

 نام شیمیایی ویتامین A را نام ببرید؟ رتینول

 منابع غذایی ویتامین A را نام ببرید؟ هویج و روغن جگر ماهی

نقش های ویتامین A را نام ببرید؟

1- کمک به بینایی در نور کم  2- حفظ سلامتی پوست و چشم   3- دفاع از بدن و رشد بدن

بیماریهای کمبود ویتامین A :بیماری شب کوری ( کاهش دید در نور کم )

حالت شدید بیماری گزرو فتالمی : ( قرنیه خشک ونازک می شود و در صورت در ادامه کور می شود)

نکته : ترکیب نارنجی رنگ موجود در هویج کاروتن نام دارد.

نقش کلی ویتامین های خانواده B را نام ببرید؟ آزاد کردن انرژی در فرآیند تنفس

 نام شیمیایی ویتامین1 B – تیامین

 منابع غذایی ویتامین1B را نام ببرید؟ غلات – مخمر – سبوس

کمبود ویتامین 1B باعث چه بیماری می شود؟ بیماری بری بری

علایم بیماری بری بری را نام ببرید؟ ضعف ماهیچه ها – فلج شدن – مرگ

نام شیمیایی ویتامین2B - ریبو فلاوین

منابع غذایی ویتامین 2B را نام ببرید؟ برگ سبزیجات – تخم مرغ – ماهی

کمبود ویتامین 2B باعث چه می شود؟موجب کاهش رشد – ایجاد زخم هایی در اطراف دهان

 نام شیمیایی ویتامین3 B -  نیاسین

 منابع غذایی ویتامین3 B را نام ببرید؟ کبد – گوشت – ماهی

کمبود ویتامین3 B باعث چه بیماری می شود ؟ موجب بیماری پلاگر می شود.

علایم بیماری پلاگر را بنویسید؟ داشتن پوست ترک ترک

اولین ویتامین کشف شده از خانواده ی B کدام است؟B3

نام شیمیایی ویتامین C :اسید آسکوربیک

منابع غذایی ویتامین C :سبزیجات مانند اسفناج ،میوه ها ومرکبات بویژه لیمو ، لیموترش ، پرتقال

کمبود ویتامین C :ایجاد بیماری اسکوروری 

علائم بیماری اسکوروری:خون ریزی از لثه

نقش ویتامین C :1- حفظ و نگهداری پوشش دهان و سطح 2- بدن  چسپانیدن سلولهای بدن به یکدیگر  

ویژگی های ویتامین C 1- ساده ترین و ناپایدار ترین ویتامین ها است 2-باگرما ازبین می رود

یکی از مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد ، آن است که گرما و یتامین C را از بین می برد در نتیجه مقادیر زیادی از این ویتامین در طی پختن غذا و همین طور با گرم نگهداشتن آن از دست می روددر رستوران ها و غذا خوری ها که غذا به مدت طولانی گرم نگهداشته می شود . مقدار زیادی از ویتامین C آن غذاها از بین می رود.

نام شیمیایی ویتامین D: کلسیفرول          

منابع غذایی ویتامین D :روغن جگر ماهی ، در پوست نیزهنگام تابیدن نور خورشید نیز ساخته می شود             

کمبود ویتامین  D: موجب بیماری راشیتسم می شود .

آیا می توان بیش ازحد ویتامین مصرف کرد ؟

خیر ، زیاده روی در خوردن ویتامین ها موجب بیماری می شود

کمبود ویتامین ها درجهان :

در کشورهای غنی : زنان باردار ، افرادمیان سال (بزرگسال )که تنها زندگی می کنند ، کسانی که از بعضی غذاها استفاده نمی کنند

در کشورهای فقیر : شامل کشورهای می شود که مشکل سوء تغذیه دارند ( تغذیه مناسب ندارند)

مصرف بیش ازحد ویتامینD ‌باعث می شود : کلسیم به جزاستخوان ها درسایربافت ها (جگر) رسوب می کند.

غذای گیاهخواران شامل چه چیزهایی می شود ؟

1-         گیاهان: الیاف ، ویتامین ها و چربی های غیر اشباع تامین می کنند

2-         فرآورده های لبنیاتی : مواد ضروری برای سلامتی بدن را فراهم می کنند ( مثل پروتئین ) 

3-         فرآورده های حیوانی : شیر و تخم مرغ که مواد مورد نیاز را تامین می کنند .

افزودنی های غذایی کدامند ؟

 شیرین کننده ها – چاشنی ها – رنگ ها – پایدار کننده ها – محافظت کننده ها امولسیون کننده ها – مواد ضد اکسیدان

وظیفه محافظت کننده ها ؟ برخی محافظت کننده ها با مهار شدن میکروب ها ، نیمه عمر موادغذایی را افزایش

می دهند .

وظیف ترکیبات ضد اکسید شدن چیست ؟ اکسید شدن مواد غذایی که در معرض هوا قرار می گیرد ، جلو گیری می کنند .

نکته :اکسید شدن چربی ها و روغن ها موجب تند شدن و فاسد شدن آن ها می شود .

وظیفه امولسیون کننده ها و پایدارکننده ها چیست ؟ مواد غذایی را به ژله تبدیل و از این طریق موجب انسجام و پایداری غذاها می شوند .

علت تغییررنگ میوه ها مانند موز و سیب پس از بریده شدن چیست ؟ دلیل اکسید شدن مواد آلی آنهاست .

چرا امروز مصرف سیکلامات ممنوع شده است ؟ زیرابه  کروموزوم ها آسیب می رسانند

دونمونه افزودنی های معروف ؟ 1- سیکلامات ها : به عنوان شیرین کننده ها ی مصنوعی مصرف می شوند

2- گلوتامات مونوسدیم :چاشنی فرآورده گوشتی استفاده می شود ، به طور طبیعی در جلبک دریایی وجود دارد ، به طور تجارتی ازچغندر قند و گلوتن گندم تهیه می شوند  ، موجب سردرد و تهوع می شود .

عوارض کلی افزودنی ها ی غذایی چیست ؟ ایجاد حساسیت در بعضی از مردم